SOL SABİT
SAĞ SABİT
İstanbul
30 Nisan, 2024, Salı
  • DOLAR
    32.39
  • EURO
    34.74
  • ALTIN
    2426.7
  • BIST
    10082.77
  • BTC
    63486.03$

Rusya, Ukrayna'da 3.000 tank kaybettikten sonra eski tankları yeniliyor

Rusya, Ukrayna'da 3.000 tank kaybettikten sonra eski tankları yeniliyor
Ukrayna ve Rusya arasındaki çatışma, son raporlara göre, her iki tarafın da önemli tank kayıplarıyla karşı karşıya olduğunu ortaya koyuyor. Bir araştırma merkezinin analizine göre, Rusya'nın Ukrayna'da yaşadığı tank kayıpları, stratejik dengeleri etkileyebilecek boyutta. Ancak, Rusya'nın depolardaki stokları ve Ukrayna'nın Batılı ortaklarından aldığı destek, çatışmanın seyrini belirlemede kritik bir rol oynuyor.
HEPİ HABER ÖZET ALTI

Önde gelen bir araştırma merkezi, Rusya'nın Ukrayna'da 3.000'den fazla tank kaybettiğini (savaş öncesi aktif envanterinin tamamına eşdeğer) belirtti. Ancak depoda yıllarca yenilenmeye yetecek kadar düşük kaliteli zırhlı araç bulunduğunu bildirdi. Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü, Rusya'nın Şubat 2022'deki işgalinden bu yana Ukrayna'nın da ağır kayıplar yaşadığını fakat Batılı askeri ikmallerin kaliteyi artırırken stokları korumasına olanak sağladığını ifade etti.

Savunma analistleri için önemli bir araştırma kaynağı olan IISS'in yıllık Askeri Dengesi raporuna göre, geçen yıl tahmini 1.120 tank da dahil olmak üzere bu kadar çok tankın kaybından sonra bile Rusya'nın savaş için Ukrayna'nın yaklaşık iki katı kadar tanka sahip olduğu belirtildi. Enstitünün askeri yetenekler alanında kıdemli üyesi olan Henry Boyd, Rusya'nın yeni personel alımı konusunda "başarıya ulaştığını" belirtti. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 1.000 ila 1.500 tankın daha hizmete sokulduğunu tahmin etti.

Ancak Boyd, bu tanklardan en fazla 200'ünün yeni inşa edildiğini ve büyük çoğunluğunun yenilenmiş eski modellerden oluştuğunu söyledi. Raporda, "Moskova binlerce eski tankı depodan çekerek, bazen ayda 90 tanka ulaşabilen bir oranda, nicelik yerine kaliteyi takas edebildiği" ifade edildi. Rusya'nın depolanan stokları, Moskova'nın "potansiyel olarak yaklaşık üç yıl daha ağır kayıplara dayanabileceği ve yeni ekipman üretme kabiliyetine bakılmaksızın, daha düşük teknik standartta olsa bile tankları stoklardan ikmal edebileceği" sonucuna varıldı.

Rusya savunma bakanlığı yorum yapmaktan kaçındı. Raporda, çatışmanın üzerinden neredeyse iki yıl geçmesine rağmen Ukrayna ve Batılı ortakların çok zor seçimlerle karşı karşıya olduğu vurgulandı. IISS kıdemli kara savaşı analisti Ben Barry, Ukrayna'nın genç birliklerinden bazılarını korumaya çalıştığını (piyade askerlerinin ortalama yaşının 40'lı yaşların başında olduğu bildiriliyor) ancak bunu devam ettirmenin zor olabileceğini belirtti. "Gençlerini kasıtlı olarak korudular, ancak ön cephedeki güçlerini sürdürebilecekler mi, bu gelecekte ne ölçüde mümkün olacak, şüpheli" dedi.

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.