SOL SABİT
SAĞ SABİT
İstanbul
27 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.45
  • EURO
    34.82
  • ALTIN
    2438.6
  • BIST
    9915.62
  • BTC
    62794.551$

Kuzey Kıbrıs Rumların kabusu oldu

Kuzey Kıbrıs Rumların kabusu oldu
Kıbrıslı Rum turizmciler Kuzey Kıbrıs'ı endişe ile izliyor
HEPİ HABER ÖZET ALTI

Geçtiğimiz yıl rekor sayıda ziyaretçiye rağmen, hem turistlerin kuzeyde kalacak olması hem de kısa süreli tatil kiralamalarının herkesin fiyatını düşürmesi nedeniyle Güney Kıbrıs'a gidenlerin sayısı ile doluluk seviyeleri arasında büyüyen bir fark var. Rum Otelciler Cuma günü endişelerini dile  getirdi.

 
Kıbrıs Rum Otelciler Birliği (Pasyxe) başkanı Thanos Michaelides'in, Limasol'da düzenlenen 'Yeni Normali Kucaklamak' başlıklı yıllık konferansıda son gelişmeleri ortaya koydu. 

Michaelides, Covid salgını sonrası hassas bir iyileşmenin ardından Kıbrıs'ın Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından Rus pazarını kaybettiğini ve geçen yılın sonlarında İsrail pazarını kaybettiğini belirtti ve bu durumun önümüzdeki yaz sezonuna kadar devam edebileceğini belirtti.

Michaelides, dış krizlere ek olarak iş gücü sıkıntısı, yüksek faiz oranları, yüksek enerji maliyetleri, daha sürdürülebilir bir modele geçiş ve dijital dönüşüm gibi daha fazla engel olduğunu belirtti ve Covid ve sonrası dönemi yönetmesine rağmen, Pasyxe başkanı, turist gelişlerinin "otellerimizdeki geceleme sayısıyla aynı olmadığının" giderek daha belirgin hale geldiğini söyledi.

Michaelides, "Doluluk oranlarına ilişkin rakamlarımız, gelişler ile doluluk oranları arasında giderek artan bir boşluk olduğunu gösteriyor. Bu durumun iki ana nedeni, turistlerin Kıbrıs'ın kuzeyine artan akışı ve ruhsatsız kısa süreli kiralık birimlerin talebindeki artıştır," dedi.

Michaelides, 2019'da yapılan önceki tahminlerin, toplam gelen yaklaşık dört milyon kişinin yaklaşık %4'ünün kuzeye gittiğini gösterdiğini söyledi. Bu tahminin şimdi ikiye katlandığını söyledi.

"Moral sorunun ötesinde, bu otellerin tamamen farklı bir düzenleyici çerçeve ve düşük işletme maliyeti ile çalışması nedeniyle otellerimize haksız rekabet var," dedi ve bunun ekonomi için bir kayıp olduğunu ekledi.

Turistik konaklama tesislerinin sahipleri için önümüzdeki en büyük sorunlardan biri de emisyonları azaltmayı ve binaları daha enerji verimli hale getirmeyi amaçlayan Kıbrıs Kurtarma ve Dayanıklılık Planı'nda yer alan yeni ve maliyetli ancak zorunlu bina yönetmelikleri olacaktır.

KUZEY KIBRIS VURGUSU

“Doluluk oranlarımıza ilişkin rakamlar, gelenlerle doluluk oranları arasında giderek büyüyen bir fark olduğunu gösteriyor. Bunun iki temel nedeni, Kıbrıs'ın işgal altındaki bölgelerine turist akışının artması ve ruhsatsız kısa dönem kiralık dairelere olan talebin artmasıdır" dedi Michaelides.

2019'daki önceki tahminlerin, toplam gelenlerin yüzde 4'ünün (neredeyse dört milyon) kuzeye gittiğini gösterdiğini söyledi. Bu tahminin şu anda iki katına çıktığını söyledi.

"Ahlaki meselenin ötesinde, otellerimiz tamamen farklı bir düzenleyici çerçeveyle ve daha düşük işletme maliyetiyle çalıştığı için otellerimize karşı haksız rekabet yaşıyoruz." Bunun ekonomi açısından bir kayıp olduğunu ekledi.

Her zamankinden daha zararlı olduğu ortaya çıkan diğer faaliyet ise, herhangi bir düzenlemenin dışında faaliyet gösteren, vergi ve harçlardan kaçınan ve bir bütün olarak kiralama pazarında önemli istikrarsızlık yaratan, lisanssız kişiler tarafından yapılan kısa vadeli kiralamalardı.

Michaelides, "Popüler tatil yerlerinde kiraların genç çiftlerin uygun fiyatlı konut bulamayacağı noktaya kadar arttığını gördük, bu da sosyal bir sorun yaratıyor" dedi. Sorunun birçok turist noktasında ortak olduğunu ve sorunu çözmek için getirilen mevzuat örneklerinin bulunduğunu söyledi.

Turistik konaklama yeri sahiplerinin karşı karşıya kalacağı bir diğer büyük sorun, Kıbrıs İyileştirme ve Dayanıklılık planında yer alan ve emisyonları azaltmak ve binaları daha enerji verimli hale getirmek için tasarlanan yeni ve maliyetli ancak zorunlu bina düzenlemeleri olacaktır.

Michaelides, otelcilerin bir endüstri olarak bu yeni ortamda ilerlemeleri ve zamana ayak uydurmaları gerektiğinin farkına vardıklarını söyledi.

"Geride kalmayı göze alamayız ve aynı zamanda doğrulduğumuz yeni dünyaya yatırım yapmaya gücümüzün yettiğini de değerlendirmemiz gerekiyor" dedi.

“Finansal anlam taşıyan ve bizi nihai hedefimize doğru kademeli ama emin adımlarla yönlendiren ulaşılabilir hedefler belirlememiz zorunludur: Kıbrıs misafirperverliği değerlerine dayanan kaliteli turizm segmentinde büyümeye devam eden sürdürülebilir bir turizm modeli.” Michaelides ekledi.

Kıbrıs'taki turizm altyapısının çoğunun 1980'lerde inşa edildiğinin yeşil gündemi öne çıkaranlar tarafından kabul edilmesi gerektiğini söyledi. Michaelides, "Bu gayrimenkul varlıklarını AB çevre gerekliliklerini karşılayacak şekilde modernize etmek için gereken yatırım çok büyük" dedi. “Gerekli yatırım sektörümüzün ulaşamayacağı bir yerdedir ve tüketicilerimize aktarılamaz. Kıbrıs'ın AB'nin en güneydoğu adası olduğunu ve bu nedenle erişilebilirlik açısından rakiplere göre dezavantajlı durumda olduğunu söyledi.

"Kıbrıs'a hava yolculuğunun maliyeti kilit pazarlarda her zaman daha yüksek olacaktır ve bu da Kıbrıs'ta tatilin maliyetini daha pahalı hale getiriyor" dedi ve sektörün geçişi kolaylaştırmak için hem teknik yardım hem de mali teşvikler konusunda desteğe ihtiyacı olduğunu ekledi. zamanla sürdürülebilir bir modele geçmek.

2023 yılı turist gelirlerine bakıldığında, bunların rekor bir yıl olan 2019 referans yılının üzerine çıktığını söyledi.

Ancak bunun temel nedeni enflasyon eğilimi ve Kovid sonrası bastırılan seyahat talebinin son noktasıydı.

Rekor düzeydeki yüksek hasılat rakamları kutlamaya neden olsa da, bunların hikayenin tamamını anlatmadığını da sözlerine ekledi.

“Bir endüstrinin finansal başarısı onun kârındaki büyümedir. Maalesef işletme giderlerindeki orantısız artış ve faiz oranlarındaki artış nedeniyle sektörümüzün kârlılığının 2022 ve 2019 kârlılığına kıyasla darbe aldığını gördük” dedi Michaelides.

Hükümeti ve diğer paydaşları İngiltere, Rusya ve İsrail'e bağımlılığı azaltmak için yeni pazarlar aramaya ve büyüme potansiyeli olan pazarlarla yeni hava bağlantıları geliştirmeye çağırdı.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.