SOL SABİT
SAĞ SABİT
İstanbul
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.33
  • EURO
    35.10
  • ALTIN
    2295.4
  • BIST
    9038.64
  • BTC
    70578$

İBB Başkanı "Ahmak" davasında cezaya çarptırıldı

İBB Başkanı "Ahmak" davasında cezaya çarptırıldı
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine hakaret suçundan hakkında İstanbul Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davada 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı.
HEPİ HABER ÖZET ALTI

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine hakaret suçundan hakkında İstanbul Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davada 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı.

14 Aralık'ta mahkemenin verdiği ceza, İmamoğlu'nu siyasi yasaklı hale getiriyor.

Savcı, TCK 53. maddenin uygulanması talebinde bulundu. Türk Ceza Kanunu'nun 53. maddesi 'belli haklardan yoksun bırakma' ve 'bir kamu görevini üstlenmekten' mahrum bırakıyor.

Bundan sonra istinaf aşaması olacak. 7 gün içerisinde karara itiraz edilmesi gerekiyor. İstinaf sürecinin ne kadar süreceği ise bilinmiyor. İmamoğlu, şimdilik görevine devam edecek.

İmamoğlu'nun 11 Kasım Cuma günü yaptığı reddi hakim talebi mahkeme tarafından reddedilmiş ancak hakim İmamoğlu'nun sözlerinin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya yönelik olmadığını belirtmişti. Aynı hakimin daha sonra Samsun'a atandığı belirtilmişti.

Almanya'ya giden CHP lideri Kılıçdaroğlu ile birlikte Meral Akşener, Mansur Yavaş, Canan Kaftancıoğlu gibi çok sayıda isim Saraçhane'ye giderek İmamoğlu'na destek veriyor.

4 yıl 1 aya kadar hapis cezası ve siyasi yasak talep edildi

Savcı, İmamoğlu hakkında 1 yıl 3 ay ile 4 yıl 1 ay arasında hapis cezası ve siyasi yasak istedi.

Ekrem İmamoğlu'nun avukatı Kemal Polat, her ne kadar hukuken bir karşılığı olmasa da İmamoğlu hakkında ‘siyasi yasak’ kararının verilebileceğinin mümkün olduğu söylemişti.

Polat, "Teorik olarak bu son karar duruşmasından ‘siyasi yasak’ çıkabilir. Birilerinin arzusu, amacı, dileği bu olabilir. Ama hukuken bir maddi temeli yok. Böyle bir karar muhakkak bir yerden dönecek. Ama ben mahkemenin de bu yönde bir karar verebileceğini düşünmüyorum. Çünkü resmen bir hukuk cinayeti olur. Benim talebim bu davanın reddedilmesi ve beraat kararı verilmesi." demişti.

İmamoğlu hakkındaki suçlamalar neler?
YSK üyelerinin İmamoğlu hakkında bir şikayeti bulunmadığının özellikle altını çizen Avukat Polat, suç ihbarının eski başkan Sadi Güven tarafından yapıldığını belirtti. 

‘’İddianameye ve esas hakkındaki mütalaya göre suçlama konusu YSK üyelerine hakaret. Fransa Strazburg’da seçimin yenilenmesi ile alakalı süreci anlatır ve eleştirirken ‘Seçimi iptal ettirenler, kamu ve seçmenden gerekli cevabı almışlardır. Seçmen 3 Haziran’da gerekli cevabı vermiştir’ diye bir eleştirisi var seçimi iptal ettirenlere yönelik. Döndükten sonraki süreç içerisinde de Sayın Süleyman Soylu, müvekkilime yönelik olarak ; ‘Ülkesini yurtdışında şikayet eden ahmağa sesleniyorum’ diye başlayan bir konuşma yapmıştır. Bu söz basın mensupları tarafından müvekkilime sorulduğunda müvekkilim de buna cevaben ‘31 Mart seçimini iptal ettirenler ahmaktır’ dedi. YSK Başkanı Sadi Güven bir suç ihbarında bulunmuş, fakat kurul üyelerinin böyle bir talebi yok. Bu konuda bir kurum kararı yok. Yani kimsenin üzerine alınması gereken bir durum söz konusu değil.’’

Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen davanın önceki duruşmalarına katılan İmamoğlu, "İptal edenler ibaresinden ettirenleri kastettim. YSK üyelerini kastetmedim" demişti.

Fakat ihbarda bulunan dönemin YSK Başkanı Sadi Güven, İmamoğlu’nun sözlerini kamu kurumunda çalışan Hakim ve Savcılara yapılan sözlü bir hakaret olarak gördüklerini söylemişti.

Bu davanın bizim savunlarımız doğrultusunda zaten düşmesi gerekiyor. Ama esas hakkındaki mütalaa cezalandırmaya yönelik

Avukat Polat, "Burada yargılanan aslında, Sayın Süleyman Soylu'nun müvekkilime yöneltmiş olduğu 'ahmak sözüne karşı verdiği cevap" açıklamasını yaptı:

‘’Yakın zamanda da Sayın Süleyman Soylu müvekkilime ‘Bana ahmak demiştir’ diyerek şikayette bulundu. Aynı eylem dolayısıyla bir ihbar var. Burada bir cezalandırma işlemi var. Ama Sayın Soylu’nun da ‘Bana ahmak dedi’ diye bir şikayeti var. Bu davanın bizim savunlarımız doğrultusunda zaten düşmesi gerekiyor. Ama esas hakkındaki mütalaa cezalandırmaya yönelik. Siyasi yasak yaptırımını da içeren bir talep.’’

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İmamoğlu ile ilgili “Avrupa Parlamentosu’na gidip Türkiye’yi şikayet eden ahmağa söylüyorum, bunun bedelini bu millet sana ödetecek. Yazıklar olsun" demişti.

Mart 2019'da yapılan İstanbul seçimlerini kazanan İmamoğlu ise bu sözlere karşılık sarf ettiği "31 Mart’ta seçimi iptal edenler ahmaktır" ifadeleri nedeniyle yargılanıyor.

İmamoğlu, YSK üyelerine hareket ettiği suçlamalarını reddederek, bu sözlerin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun açıklamalarına karşı olduğunu belirtiyor.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.