SOL SABİT
SAĞ SABİT
İstanbul
29 Nisan, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.56
  • EURO
    35.08
  • ALTIN
    2435.6
  • BIST
    9915.62
  • BTC
    62466.14$

BM Güvenlik Konseyi'nin Pile-Yiğitler yolu konusunda açıklama yaptı

BM Güvenlik Konseyi'nin Pile-Yiğitler yolu konusunda açıklama yaptı
Dışişleri Bakanlığı, BM Güvenlik Konseyi'nin KKTC'deki Pile-Yiğitler yoluna ilişkin açıklamasını eleştirerek, açıklamanın gerçekleri yansıtmadığını ve süreci zorlaştırdığını belirtti. Yolun insani bir proje olduğu vurgulandı ve BM Barış Gücü'nün müdahalesinin gerginliğe yol açtığı ifade edildi. Bakanlık, BM Barış Gücü'nün tarafsızlığını yeniden sağlaması gerektiğini vurguladı.
HEPİ HABER ÖZET ALTI

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) topraklarında inşa edilen Pile-Yiğitler yoluna ilişkin yaptığı açıklamaya karşı tepki gösterdi. Açıklamada, BM Güvenlik Konseyi'nin Pile-Yiğitler yolunun yapımına yönelik basın açıklamasının "arazideki gerçeklerden tamamıyla kopuk" olduğu ifade edilerek, açıklamanın konuya olumlu bir katkı sağlamadığı ve süreci aksine zorlaştırdığı belirtildi.

Dışişleri Bakanlığı, BM Güvenlik Konseyi'nin yol yapımına ilişkin basın açıklamasının gerçekleri yansıtmadığını vurgulayarak, 18 Ağustos tarihinde yaşanan hadiselerle ilgili kullanılan ifadelerin gerçekleri çarpıttığını ve yanıltıcı bir şekilde yansıttığını belirtti. Ayrıca, KKTC Dışişleri Bakanlığı tarafından daha önce yapılan açıklamayı desteklediklerini ifade ettiler.

Açıklamada, Pile köyündeki KKTC vatandaşlarının kendi vatan topraklarına doğrudan ulaşımını kolaylaştırmayı amaçlayan Pile-Yiğitler yolunun insani bir proje olduğu ve yol çalışmalarına ilişkin bildirimin önceden yapıldığı ancak BM Barış Gücü (BMBG) askerlerinin fiziki müdahalesinin gerginliğe yol açtığı belirtildi.

BM Barış Gücü'nün, KKTC'nin toprak bütünlüğünü ihlal ederek yol projesini hakkaniyetsiz şekilde engellemeye çalıştığı ve bu esnada hem kendi personelini hem de yol yapımında görev alan tüm çalışanları tehlikeye attığı ifade edildi. Bu sorumsuz davranış sonucunda 4 BMGB personeli ile 8 KKTC vatandaşının yaralandığı belirtildi ve acil şifa dileğinde bulunuldu.

Ayrıca, açıklamada BM Barış Gücü'nün Kıbrıs'taki taraflara eşit muamele etmesi gerektiği ve tarafsız davranması gerektiği vurgulandı. BM Güvenlik Konseyi'ne de, BM Barış Gücü'nün tarafsızlığını sağlaması ve Kıbrıs Türklerinin güvenini yeniden kazanması için adımlar atması çağrısında bulunuldu.

Bu bağlamda, Dışişleri Bakanlığı'nın BM Güvenlik Konseyi'nin yol yapımıyla ilgili açıklamasına karşı tepkisi ve yaşanan gelişmelerin Kıbrıs müzakere sürecine etkileri haber formatında özetlendi.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.