SOL SABİT
SAĞ SABİT
İstanbul
16 Nisan, 2024, Salı
  • DOLAR
    32.47
  • EURO
    34.54
  • ALTIN
    2475.3
  • BIST
    9514.92
  • BTC
    63340.19$

Hüseyin Yaratan Biyografisi

Hüseyin Yaratan

Prof. Dr. Hüseyin Yaratan 1954 yılında Küçük Kaymaklı, Lefkoşa’da doğdu. Orta öğrenimini Türk Maarif Koleji’nde tamamladıktan sonra Fulbright bursu alarak A. B. D.’ne gitti. Makine Mühendisliği dalında Lisans ve Yüksek Lisans derecelerini Union College Schenectady, N.Y.’ta 3.5 yılda tamamlayıp 1977’de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne döndü.  1980’de askerlik hizmetini tamamladıktan sonra Türk Maarif Koleji’nde Matematik, Mekanik ve Fizik Öğretmeni olarak yedi yıl görev yaptı. 1987 yılında bir kez daha Fulbright bursu alarak  A.B.D.’nin Ann Arbor kentindeki University of Michigan’da doktora yapmak üzere Kıbrıs’tan ayrıldı.  Aralık 1990’da doktora derecesini alarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne döndü ve 1994 yılı sonuna kadar Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’nda eğitim uzmanı ve Eğitim Ortak Hizmetler Dairesi Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. 1995 – 2002 yılları arasında  Doğu Akdeniz Üniversitesi, Yakın Doğu Üniversitesi, Yakın Doğu Koleji, Doğu Akdeniz Koleji ve American Future College’de yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak çalıştı. Eylül 2002-2014 yıllarında Doğu Akdeniz Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölümü’nde tam zamanlı öğretim üyesi ve Bölüm Başkanı olarak görev yaptı.

Prof. Dr. Hüseyin Yaratan, YÖDAK (Yüksek Öğretim Denetleme ve Akreditasyon Kurulu), Kıbrıs Fulbright Komisyonu, YYK (Yayın Yüksek Kurulu), Atatürk Öğretmen Akademisi Yönetim Kurulu dahil, 25’in üzerinde dernek, birlik, komisyon ve kurulda yönetici ve üye görevinde bulundu. Prof. Dr. Yaratan yedi doktora ve yirmi üç yüksek lisans tezi öğrencisinin danışmanlıklarını yaparak onları mezun etti. Halen bir doktora ve üç de yüksek lisans öğrencisinin danışmanlığını yürütmektedir. Prof. Dr. Hüseyin Yaratan’ın uluslararası dergilerde yirmi üç yayınlanmış ve iki de değerlendirilmekte olan makalesi, dört uluslararası kitabı, uluslararası bir ansiklopedinin sekizinci cildinde yayınlanmış bir bölümü ve uluslararası konferanslarda sunduğu ve bildiri kitabında yayınlanmış 11 bildirisi bulunmaktadır.

Prof. Dr. Hüseyin Yaratan halen Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölüm Başkanı ve Eğitim Programları ve Öğretim Ana Bilim Dalı Başkanı, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Müfredat Komitesi Başkanı ve Türk Maarif Koleji Eğitim Bilim ve Kültür Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı olarak görev yapmıştır.

Yaratan Ağustos 2020 itibarı ile Kıbrıs Final Üniversitesi Rektörlüğü görevine getirilmiştir.