© Online Gazete 2023

Zeki İnsanların Seyretmesi Gereken 10 Film

Sadece zeki insanların anlayarak ve filmden kopmadan izleyebileceği 10 filmi sizlere sunuyoruz.

Bu liste içerisinde neredeyse her türde her konuda film bulunmaktadır. Hepsinin orta noktası ise sizi bazen bir paradoksun ortasına bazen de bir hiçliğin tam içine düşürecek olmalarıdır. Biyografi Filmleri, Aksiyon Filmleri , Savaş Filmleri ve Bilim Kurgu Filmleri türündeki 10 film hem genel kültürünüzü arttıracak hem de ufkunuzu genişletecek. IMDb puanına göre sıraladığımız listede sinema tarihine damgasını vuran en iyi filmleri bulacaksınız. İşte zeki insanların kesinlikle izlemesi gereken en iyi 10 film önerisi.

10. Memento – Akıl Defteri (2000) – IMDb: 8.4

Geçirdiği bir trafik kazası sonrası hafıza kaybı yaşayan bir adamın karısına tecavüz edip öldüren kişiyi bulma çabalarının anlatıldığı film etkileyici bir senaryoya sahiptir. Filmin ana karakteri olan Leonard Shelbely’nin başından geçen olayları izleyicilerine sunan Memento filmi ünlü yönetmen Cristpoher Nolan imzası taşımaktadır. Filmin en dikkat çekici özelliği yönü ise bazen 15 dakika öncesini bile hatırlayamayan Leonard’ın suçluları bulmak için uyguladığı bir dizi taktiklerdir. Peki siz olsaydınız hafıza kaybıyla nasıl başa çıkardınız? IMDb’deki 8.2’lik puanıyla kalitesini kanıtlayan Memento izlerken aklınızı düşünmekten yoracak bir filmdir.

Tür: Gerilim

9. Oldboy – İhtiyar Delikanlı (2003) – IMDb: 8.4

Sakin bir hayat yaşayan Oh Dae-Soo’nun bilinmeyen kişiler tarafından kaçırılması ve 15 yıl hiçbir şey söylenmeden hapsedilmesi ile başlayan hikaye yine hiçbir açıklama yapılmadan dışarı salınmasıyla devam ediyor. Yıllar sonra dışarıya çıkan Oh Dae-Soo cebinde biraz para bir telefon bir de intikam hırsıyla başına gelenlere cevap aramaya başlayacaktır. Ancak başına gelenler henüz son bulmuş değildir. İlk başlarda anlam veremediğiniz hikaye sonlara doğru mükemmel bir şekilde size her şeyi açıklıyor. Filmdeki ince noktaları anlayabilmekse aklımızı zorlayacak türden detaylardır.

Tür: Gizem, Gerilim, Aksiyon

 

 

8. The Usual Suspects – Olağan Şüpheliler (1995) – IMDb: 8.5

90’lı yıllara damgasını vuran efsane film Olağan Şüpheliler üstün bir zekanın eseri olan senaryosuyla dikkat çekmektedir. Bir olay sonucu polis araştırmasında adı geçen 5 kişinin hikayesi anlatılmaktadır. Hikaye o kadar karmaşık bir hal alacak ki ipin ucunu kaçırmamak için aklınızı zekanızı beyninizi ne varsa kullanmanız gerekebilir.

Tür: Suç, Gizem

7. Prestige – Prestij (2006) – IMDb: 8.5

Cristopher Nolan’ın yönetmenliğini yaptığı efsane film iki samimi dost olan sihirbazların birbirleriyle olan çekişmesini konu ediniyor. Filmin senaryosu muhteşem bir ustalıkla yazılmış ve izleyenlerin aklını yerinden oynatacak ters köşelere sahip. Her defasında diğerinden daha iyi bir performans sergilemeye çalışan sihirbazların amansızca mücadelesinde kazananın kim olacağı ise adeta izleyenlerini meraktan öldürüyor. Hugh Jackman ve Christian Bale’in başrollerini paylaştığı Prestij filmi mutlaka izlemeniz gereken filmlerden biridir.

Tür: Gerilim, Gizem

 

 

6. Interstaller (2014) – IMDb: 8.6

Yine bir Christopher Nolan filmiyle karşınızdayız. 2014 yılından beri izleyenlerinin aklında yer edinen Interstaller dünyanın yok oluşu sonrası yeni bir hayat için yaşanılacak gezegen aramaya giden bir grup astronotun hikayesidir. Mükemmel bir zekanın ürünü olan bu etkileyici senaryo izleyicilerinin de beynini yakmayı ihmal etmiyor.

Tür: Bilimkurgu, Dram

5. Seven – Yedi (1995) – IMDb: 8.6

Başrolünde Morgan Freeman ve Brad Pitt’in rol aldığı Seven filmi, seri cinayetlerin faili olan bir adamın peşine düşen 2 polis dedektifinin hikayesini konu edinmiştir. 7 farklı cinayetin tek bir faili ve tek bir sebebi olduğunu düşünen dedektiflerin başına gelen olaylar izlerken ağzınızı açık bırakacak. Filmin sonuna doğru verilen ters köşe ile adeta şok eden Seven, beyin yakan filmlerinde başında geliyor.

Tür: Suç, Gizem, Gerilim

4. Matrix (1999) – IMDb: 8.7

Sinema tarihinin unutulmaz filmlerinden biri olan Matrix bilim kurgunun zirvesine 1999 yılında ulaşmayı başaran efsane bir yapımdır. Üstün bir zekaya sahip olan Neo, hackerlik yaparken bir anda kendini çatışmanın ortasında bulur. Yaptığı işlerle Morpheus tarafından fark edilen Neo ajanların elinden kaçarak Matrix alemine ayak basıyor. Gerçeğin daha da derinliklerinde yaşanan bu dünya Neo’nun kafasında binlerce soruya sebep olmuştur. Peki sır nedir? Matrix Nedir? Dünyanın en iyi bilim kurgu filmlerinden biri olan Matrix aklınızı yerinden oynatacak mükemmel bir filmdir.

Tür: Bilim Kurgu

3. Fight Club – Dövüş Kulübü (1999) – IMDb: 8.8

 Sinema tarihine damga vuran efsane yapım ünlü yönetmen David Fincher’ın yönetmenliğinde çekilmiştir. Başrolünde Brad Pitt ve Edward Norton gibi dünyaca ünlü starların rol aldığı Dövüş Kulübü mükemmel ters köşeleri ve ne olduğunu anlamakta zorlanacağınız etkileyici son sahneleriyle kesinlikle tavsiye ettiğimiz bir filmdir. İlk dakikasından son dakikasına kadar sizi etkisi altına alan film hayatınız boyunca aklınızı kurcalayacak bir iz bırakacaktır.

Tür: Gerilim, Dram

2. Inception – Başlangıç (2010) – IMDb: 8.8

Hayatınız boyunca merak edeceğim bir şey olsun isteyenlere kesinlikle tavsiye ettiğimiz bir filmdir. Bunun sebebi ise sırrı hala çözülemeyen son sahnesinden kaynaklanıyor. Christopher Nolan’ın en ince detaylarına kadar ince ince ördüğü senaryosuyla uzun yıllardır konuşulan bu filmin başrolünde ise Leonardo Di Caprio, Cillian Murphy vetom Hardy gibi ünlü oyuncular rol almaktadır. Inception filminin konusu ise kısaca rüya içinde rüya görerek bilinçaltını ele geçirme ve yönlendirme yapmayı amaçlayan bir grubun gizemli ve fantastik hikayesi anlatılmıştır.

Tür: Bilimkurgu, Gerilim

 

1. 12 Angry Man – 12 Kızgın Adam (1957) – IMDb: 8.9

Sinema sektörünün klasiklerinden olan 12 Öfkeli Adam filmi ilginç senaryosuyla dikkat çekmektedir. 12 Adamın bir araya gelerek 1 kişiyi yargılama sürecini konu eden film 11 kişinin idam hükmü verirken aralarından 1 kişinin zanlının suçsuz olduğuna inanması ve diğerlerine de bu fikri kabullendirme çabası anlatılmaktadır. Sonucu düşünmekten yorulacağınız belki de kendinizi müfettişlerin yerinde bulacağınız etkileyici senaryosuyla aklınızın sınırlarını zorlayacak güzel bir film sizleri bekliyor.

Tür: Dram

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER